Äkkilähtö Varsovaan juhannuksen viettoon

Kaikki kävi niin äkkiä. Matka juhannukseksi Varsovaan, siitä päätettiin 24 tuntia ennen lähtöä. Lento, joka Finnairin siivillä kesti vain tunnin ja 25 minuuttia. Rakastuminen kaupunkiin, se vei silmänräpäyksen! Se iski heti matkalla lentokentältä kaupunkiin,vitsi mikä paikka! Vehreä, bulevardimainen tie Chopinin lentokentältä keskustaan, ympäristön siisteys ja matkan lyhyys miellyttivät. Lentokenttä tosiaan sijaitsee vain noin 8 kilometrin päässä Varsovan keskustasta.

Heitimme kamat loistavalla paikalla keskustassa sijainneelle Polonia Palace -hotellillemme ja suuntasimme tutkimusmatkalle kaupunkiin.

En oikein tiedä, mitä olin Varsovalta odottanut, mutta en tätä: pää pyöri koko ajan, kun ympärillä oli niin paljon kauniita rakennuksia, monumentteja ja kylttejä osoittamaan tärkeitä paikkoja. Kaupungin rento tunnelma, lukuisat katukahvilat ja -ravintolat ja yleinen vehreys yllättivät.

Nowy Swiat katu

Startti juhannusreissulle. Neuvoa antavilla yhdessä monista Nowy Swiat -kadun kahviloista.

Ensimmäinen ilta eteni Nowy Swiat -katua pitkin käyskennellen vanhaankaupunkiin ja illalliselle tunnelmalliselle Rynek-aukiolle. Hauskan värikäs vanhakaupunki, kuten lähes koko Varsova, on rakennettu uudelleen toisen maailmansodan tuhoisien pommitusten raunioilta. Uudelleenrakentaminen on tehty taidokkaasti vanhaa kunnioittaen.

WP_20150618_011

Nowy Swiat -katu

Nowy Swiat -kadun varrella löytyy kauppoja, ravintoloita, merkittäviä rakennuksia sekä monumentteja, kuten esimerkiksi tähtitieteilijä Nikolaus Kopernikuksen monumentti.

WP_20150618_016

Varsovan vanhakaupunki

Vanhankaupungin aukiota reunustavat värikkäät talot ja kuninkaanlinna.

Vanhankaupungin torilta eli Rynek-aukiolta ja sen ympäristöstä löytyy lukuisia ravintoloita.

Vanhankaupungin torilta eli Rynek-aukiolta ja sen ympäristöstä löytyy lukuisia ravintoloita.

Varsova vanhakaupunki

Aukiolta löytyy myös merenneitopatsas.

Puolan karua historiaa ei Varsovassa voi sivuuttaa. Itselle se tuli eniten iholle Gestapon päämajassa, Mausoleum of Battle and Martydom -museossa. Siellä on nähtävillä fasiliteettejä, joihin pidätetyiksi tulleet juutalaiset pakotettiin: sellit, kuulustelujen “odotushuoneet”, kidutusvälineet ja Gestapon kuulusteluhuone. Digitaalisesti hyvin tehdyissä esityksissä pääsee myös tutustumaan yksittäisten henkilöiden tarinoihin. Vaikka natsien karmeuksista on kerrottu jo peruskoulussa, ja Euroopassa reissatessa ne tulevat monessa käänteessä vastaan, tuntuvat ne joka kerta yhtä järkyttäviltä.

Gestapon päämaja

Gestapon päämajassa kerrotaan silottelematta Varsovan juutalaisten kärsimistä kauheuksista.

20150619_130736

20150619_131017
20150619_131437

Gestapon päämajassa käynnin jälkeen ruoka ei oikein maistunut. Kävimme kuitenkin kevyellä lounaalla puolalaista ruokaa tarjoilevassa, niin paikallisten kuin turistien suosimassa U Szvejka -ravintolassa. Ruokapaikkoja Varsovassa on joka lähtöön: puolalaista, italialaista, kiinalaista, sushia, tortilloja (Varsova on tunnettu Tortilla Factory -ravintolastaan). Tunnelmallisimmat ravintolat löytyvät luonnollisesti vanhankaupungin mukulakivikatujen varrelta. Paikallisten pariin ja grillatun ruoan makuun pääsee keskustan ulkopuolella puistossa sijaitsevassa Pub Lolek -ulkoilmaravintolassa. Meno on melkoinen varsinkin viikonloppuisin, jolloin ravintolassa on myös livemusiikkia.

Pub Lolek Varsova

Pub Lolek ja juhannuksen grilliruoat.

WP_20150619_005
Vanhankaupungin ohella vaikeasti ohitettaviin nähtävyyksiin kuuluvat “Stalinin hammas”, Varsovan korkein rakennus, oikealta nimeltään tiede- ja kulttuurikeskus, jonka venäläiset lahjoittivat puolalaisille 1950-luvulla. Stalinin hampaan korkeudelle kurkottaa Marriot-hotelli, jonka 40.kerroksen baarista avautuu mahtavat näkymät kaupungin yli. Myös juutalaiskorttelit ja lukuisat museot kannattaa ottaa huomioon päiväohjelmaa suunnitellessa.

Venäläisten lahjoittama Stalinin hammas eli tiede- ja kulttuurikeskus ja näkymää sen 30.kerroksen terrasilta yli kaupungin kattojen.

Venäläisten lahjoittama Stalinin hammas eli tiede- ja kulttuurikeskus ja näkymää sen 30.kerroksen terrasilta yli kaupungin kattojen.

Aikaa ja rahaa saa Varsovassa kulumaan myös shoppailuun. Kaupat ovat keskittyneet keskustaan Nowy Swiatin varrelle sekä hyvänkokoisiin ostoskeskuksiin, kuten Zlote Tarasyyn. Sieltä löytyvät niin puolalaiset liikkeet kuin kansainväliset ketjut Zarasta Benettoniin ja Eccosta Hugo Bossiin. Iloisin yllätys oli kosmetiikkaketju Avonin liike, sillä en tiennyt sen olevan peräisin Puolasta.

Ostoksia tehdessä saa varautua maksamaan Suomen hintojen verran, eteenkin kansainvälisten ketjujen kaupoissa. Hintataso ravintoloissa sen sijaan on huomattavasti Suomea halvempi, pois lukien hotellien ravintolat, kuten aina. Myös taksilla ajaminen on lähes ilmaista. Suomalaisen taksin lähtötaksalla pääsi hyvin lentokentältä keskustaan. Kannattaa tosin varoa huijareita, jotka veloittavat samalta matkalta tuplahinnan.

Puolan pääkaupunki jätti kivan kaupungin muistijäljen. Koska Puola on näppärän lentomatkan päässä, on hyvinkin mahdollista päätyä maahan uudelleen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s