Forza d'Agro Sisilia

Italian road trip aina mielessä

Suomen surkea kevät on saanut aikaan sen, että kesäloma polttelee ja kovaa. Ja se loma on vasta heinä-elokuussa! Onneksi helpotusta tuo  viikon aivot narikkaan -(talviloma)aurinkoloma Kosilla kesäkuun alussa ennen elokuista kesän huippukohtaa, Italian road tripiä. Jos matkakumppanilla on näinä päivinä mielessä vain ja ainoastaan uusi moottoripyöränsä, minulla on mielessä Italian turnee.

Manner-Italia on minulle suuri tuntematon. Olen käynyt Italiassa vain kerran, viime kesänä Sisilian Taorminassa, joten Lonely Planetin Italy-opus on koko ajan käden ulottuvilla. Rakastan matkaoppaita. Kunnon paksua opaskirjaa on niin paljon mukavampaa selailla kuin surffata päättömästi netin matkailusivustoilla.

Road trip ei ole meidän ruokakunnan ensimmäinen, mutta se tulee olemaan itselleni mentaalisesti haastavin. Niin Pohjois-Amerikan keikalla (siitä blogia sitten joskus, kun saan päiväkirjan digitaaliseen muotoon) kuin Ranskan ja Espanjan road tripillä meillä oli selkeät reittisuunnitelmat ja hotellit varattuna. Italian reissun osalta on varattu alku ja loppu, muuten kaksi viikkoa mennään ihan fiiliksen mukaan. Järjestyksen ihmiselle tämä on vaikeaa sulattaa. Minulla on jo reitti valmiina! Ja mitä jos a) kaikki hotellit on varattu, kun on elokuu ja Euroopan lomakausi tai b) hotelleista löytyy vain tyyliin sviittejä, jolloin matkabudjetti räjähtää tähtitieteelliseksi. Kaikki hotellit pitäisi myös varata Hotels.comin kautta, jotta saa kerättyä bonusöitä. Argh!

Se on varmaa, että Finnair lennättää meidät Venetsiaan ja takaisin kotiin Roomasta. Venetsiasta on hotelli kahdeksi yöksi, ja loman viimeiselle legille on varattu hotelli Sorrentosta. Kaikki muu on auki. Minä haluaisin käydä Veronassa katsomassa Romeon ja Julian parvekkeen, ehkä vähän Gardalla ja Bolognassa. Firenze ja Toscana ovat myös ensikertalaisen listalla, mutta sielläpäin voi olla liian paljon muita lomalaisia. Myös Riminin biitseille olisi päästävä. Matkakumppani haluaisi käydä ainakin Imolassa, Napolissa, Pompeissa ja Vesuviuksella ja välttää kaikin keinoin suuria kaupunkeja, kuten Firenzeä ja Roomaa. Siinäpä sommittelemista.

Sikke Sumari totesi viime viikonlopun Hesarin Lauantai-liitteen Matka-sivulla preferoivansa entisen suosikkikohteensa, täyteen ahdetun Toscanan sijaan Marchea, jossa hänen mukaansa “voi vielä hengittää ja sen uinuvien kylien salaisuudet pitää itse löytää”. Kuulostaa houkuttelevalta.

Ruuhkia olisi kiva vältellä, mutta liekö se Italiassa edes mahdollista? Itärannikko on suuri kysymys merkki, onko siellä mitään nähtävää vai pitääkö painaa kaasua kerralla Pesarosta Italian saappaan kantaan asti? Rooman ja Napolin välimaastossa olisi paljon kauniita kohteita, mutta menevätkö päivät siellä vain autojonossa madellessa? Olisiko kuitenkin parempi vältellä isoja kaupunkeja ja yrittää pysytellä maaseudulla ja pienemmissä paikoissa? Niin paljon kysymyksiä, niin vähän vastauksia. Pitänee vain relata ja lähteä tutkimaan.

Advertisements

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s