Pääsiäisloma Budapestissa – hyvää ruokaa, yön valoja ja maailman kaunein kahvila

Pääsiäisloma hurahti tänä vuonna Budabestissa, yhdessä tämän hetken kuumimmista Euroopan kaupunkilomakohteista. Budabestin kaupunkimaisema voisi olla mistä tahansa keskisen Euroopan kaupungista, vaikka Prahasta, Salzburgista, Berliinistä tai jopa Pariisista. Muihin kaupunkeihin verrattuna Budapestin omaleimaisuutta ovat vielä halvat hinnat, sen upeus illan pimeydessä ja tietynlaisen vaatimattomuuden tuoma sympaattisuus.

Asuimme tällä kertaa todellisessa luksushotellissa Boscolo Budapestissa. Jo hotellin aulaan astuessa pääsi suusta vilpitön vau! Fiilis jatkui, kun astui parin kolmen pienen helsinkiläisen kantakaupunkiyksiön kokoiseen huoneeseen. Koko hotellin kauneus kulminoitui sen kuuluisassa kahvilassa, New York Cafessa, joka on valittu maailman kauneimmaksi kahvilaksi. Pää pyöri joka aamu aamiaisella miljöötä ihastellessa.

Hotelli Boscolo Budapestin aula.

Hotelli Boscolo Budapestin aula.

New York Cafen titteli maailman kauneimpana kahvilana on ansaittu.

New York Cafen titteli maailman kaunein kahvila on ansaittu.

Myös Boscolo Budapestin sijainti oli loistava. Siitä pääsi nopeasti Blaha Lujzan metroasemalle eikä jalkaisinkaan mihinkään ollut mahdoton matka.

Kaupungin katuja kulkiessa pisti piristävänä poikkeuksena silmään lukuisat second hand storet, kirjakaupat ja leipomot, joilla useimmilla oli kioskimainen luukku kadulle. Kätevää!

Pudan puolella rannan myötäisesti kulkeva kävelykatu Váci utca on shoppailijan starttipaikka. Sen varrelta ja lähikaduilta löytyivät monet tutut merkit Zarasta ja Mangosta Bershkaan ja Intimissimiin. Muutaman käännökset päästä löytyi laadukkaampien ostosten hakijalle Fashion Street eli pätkä Deák Ferenc -katua, jolla voi puikahta liikkeisiin kuten Furla, Boss ja Tommy Hilfiger. Fashion Streetiltä shoppailijan tie vei kohti kaupungin pääbulevardia Andrássy útia. Andrássy utin molemmilta puolelta löytyvät muun muassa Louis Vuitton, Emporio Armani ja muut luksusmerkit.

Váci utcan kävelykadun varrelta voi aloittaa shoppailun.

Váci utcan kävelykadun varrelta voi aloittaa shoppailun.

Älä hämäänny Fashion Streetin keskellä olevista turistikrääsäkojuista.

Älä hämäänny Fashion Streetin keskellä olevista turistikrääsäkojuista.

Andrássy út on pala Pariisia keskellä Budapestia.

Andrássy út on pala Pariisia keskellä Budapestia.

Andrássy útia pitkin kannattaa vaellella, ja ihailla muun muassa oopperataloa sekä lähempänä Hero’s Squarea (Hősök tere) olevia vanhoja taloja ja kujia. Hero’s Square Andrássy útin päässä on pieni upeiden patsaiden reunustama aukio, joka puhkeaa loistoonsa illan valaistuksessa. Aukio on myös portti suureen kaupunginpuistoon, jossa ainakin pääsiäisen aikaan riitti menoa ruokakojuista paikallisen laulajattaren puistokonserttiin. Puistosta löytyvät myös Budapest Zoo sekä kylpyläkaupungin ylpeys, Széchenyin kylpylä.

Hero's square eli Hősök tere.

Hero’s square eli Hősök tere.

Széchenyin kylpylä seisoo ylväästi keskellä kaupunginpuistoa.

Széchenyin kylpylä seisoo ylväästi keskellä kaupunginpuistoa.

Ikävä kyllä meidät seurueen kokemukset Széchenyin kylpylästä jäivät laimeiksi. Ulkoilma-allas oli ihan kiva, mutta sisäaltaat, epäsiisteys ja kylpylän kaikinpuolinen toimimattomuus oli suuri pettymys. Ihmisiä oli aivan liikaa, kuin sillit purkissa -ilmaisu väheksyy tässä tapauksessa sillejä. Toki oli lauantai ja pääsiäinen, mutta todellisuus oli kaukana esitteiden ja netin upeista kuvista. En tiedä olisiko toisessa vaihtoehdossamme Gellert-kylpylässä tilanne ollut toinen. Joka tapauksessa Budapestin kylpyläkokemus kalpeni totaalisesti Islannin kokemusten rinnalla.

Parasta reissussa oli ehdottomasti illallisristeily Tonavalla. Vaikka laivan reitti kaupungin edustalla ei ollut pitkä ja ja lenkki heitettiin useampaan otteeseen, sen aikana sai ihailla mahtavasti valaistuja maamerkkejä, kuten Budan linnaa, parlamenttitaloa sekä Gellértinvuoren päällä Citadella-linnoituksen edessä kohoavaa Vapaudenpatsasta. Myös ruoka risteilyllä oli erinomaista. Risteilyjä järjestää useampi taho, meidän laivamme Danube Legend lähti rannasta laiturilta seitsemän. Voin suositella!

Budan linna illan hämärtyessä.

Budan linna illan hämärtyessä.

Huikea parlamenttitalo.

Huikea parlamenttitalo.

Vapaudenpatsas unkarilaiseen tyyliin.

Vapaudenpatsas unkarilaiseen tyyliin.

Ruoka oli kaiken kaikkiaan positiivinen yllätys. Ei perinteistä liha/rasvamättöä tsekkiläiseen tai saksalaiseen tapaan, vaan oikeasti maukasta ruokaa. Tietysti oli pakko maistaa gulassia, joka oli oikein maittavaa terassilla auringon lämmön ja raesateen säestämänä syötynä. Keskustasta löytyy paljon street food -paikkoja, jotka olivat poikkeuksetta hyvin suosittuja lounaspaikkoja. Kannattaa kokeilla vaikkapa Vörösmarty térin aukiota.

Laivan dinner: unkarilaisia erikoisuuksia alkuruoaksi, pääruoaksi lammasta.

Laivan dinner: unkarilaisia erikoisuuksia alkuruoaksi, pääruoaksi lammasta.

lammas

gulassi

street_food_budapest

Gulassia ja muuta katuruokaa Vörösmarty térin aukiolla.

Gulassia ja muuta katuruokaa Vörösmarty térin aukiolla.

Kaiken kaikkiaan Budapestista jäi ihan ok maku. Mitään suurta säväyttävää kokemusta kaupunki ei muihin Euroopan kollegoihinsa verrattuna tarjonnut, mutta miinuksellekaan ei menty. Joten jos kaipaa edullista kaupunkilomaa ja pientä viikonloppureissua, on Budapest oikein hyvä vaihtoehto.

Advertisements

2 comments

  1. Lotta, meille jäi ihan sama fiilis kylpylöistä. Mieti, maksoimme eilen jo Gellerttiin sisälle, mutta turhauduimme niin pahasti jonottaessamme pyyhkeitä yli puoli tuntia, että päätimme kääntyä kannoillamme ja poistua koko paikasta. Aivan käsittämätöntä, miksi yhdeltä luukulta ei voi saada lippua ja tarvittavia lisävarusteita, esimerkiksi pyyhkeitä jne. Myös kylpylöiden epäsiisteys ällötti meitä. Todellakin allekirjoitan tuon Islannin upean Blue Lagoonin hehkutuksen. Muutenhan Budapest oli kaupunkina kyllä upea. Huomasin sinun kuvistasi, että teillä oli Budapestissa samanlainen panoraamakattoinen laiva kuin meillä Prahassa. Tällä kertaa meille sattui vanha ja nuhruinen jokiristeilijä sekä kaiken lisäksi siellä tarjotun ruoan ja viinin arvioisin asteikolla “poor”. Mielestäni risteilyn järjestäjänä oli kuitenkin sama firma kuin teillä. Olipas meillä huonoa tuuria. Maisemat kyllä olivat upeat! 🙂

    1. Tosi vaikea ymmärtää Budapestin kylpylähypetystä, jos muissakin kuin Széchenyissä on sama juttu, huonosti organisoitua ja se epäsiisteys, yh. Harmi tuo teidän risteily! Mutta toivottavasti teillä oli kuitenkin kiva irtiotto arjesta! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s