Saalbach-Hinterglemm_slopes

Hiihtoloma Saahlbachissa – lunta, vaihtelevaa säätä ja tutisevia jalkoja

Elämäni ensimmäinen alppimatka on tehty, ja Saalbach-Hinterglemm osoittautui hyväksi paikaksi Alppien ensikertalaiselle. Hotellimme Zur Dorfschmiede sijaitsi loistavasti Hinterglemmin läpi vievän kadun, Dorfstrassen, varrella, ja hotellista pääsi näppärästi hisseille kahteen eri suuntaan.

Hotellimme Zur Dorfschmiede ja sen suosittu after ski -baari, aamupäivällä vielä tyhjillään.

Hotellimme Zur Dorfschmiede ja sen suosittu after ski -baari, aamupäivällä vielä tyhjillään.

dorfstrasse

Hinterglemmin läpi kulkeva Dorfstrasse länteen päin.

Laskupäiviä viikon aikana kertyi neljä, vaikka meillä oli 5/7 -päivää liput. Yhtenä päivänä nousimme kabiinilla vain syömään lounasta rinteeseen, sillä lunta tuli niin, ettei eteen nähnyt. 5/7 -päivän lippu maksoi 221€. Siihen päälle suksi-, mono- ja kypärävuokra 200€. Mieleen jäi kummittelemaan, että olisiko järkevää ostaa omat kamat, jos laskettelureissuista tulee tapa. Toisaalta vuokravälineet ovat ainakin taatusti hyvässä kunnossa eikä kamoja tarvitse roudata mukana.

Sää oli siis varsin vaihteleva, niin auringon kuin sateen suhteen. Meidän lomaviikon aikana ehti niin sataa silkkaa vettä ja sakeaa lunta kuin porottaa aurinko kirkkaalta taivaalta. Luonnollisesti parhaat kelit alkoivat, kun oli aika lähteä kotiin.

Vaikka koivet olivatkin neljän laskupäivän jälkeen muusia, olisin mielelläni laskenut vielä yhden päivän. Kun edellisestä laskettelureissusta oli ehtinyt kulua pari vuotta, tuntuivat siniset rinteet ensimmäisenä ja toisenakin laskupäivänä ajoittain jopa pelottavilta. Kun kilometrejä karttui, jännitys hälveni, ja pystyi alkaa keskittyä tekniikkaan.

Saalbachin puolen rinteet olivat mukavampia ensimmäisille päiville. Rinteet olivat nautinnollisen pitkiä, leveitä ja loivia eikä mutkan takana odottanut enemmänkin punainen kuin sininen osuus, kuten Hinterglemmin puolella pari kertaa kävi. Tosin profiililtaan helpommat rinteet keräsivät myös hiihtokoululaisia, joihin oli hyvä jättää hieman enemmän hajurakoa. Siniset rinteet menivät myös nopeammin huonoon kuntoon, kun laskijoita oli enemmän. Opiksi tuli myös se, että ei välttämättä kannata jättää sitä niin ihanaa, pitkää rinnettä päivän viimeiseksi laskuksi jo siitä syystä, että rinne on irtolumen peittämää kumpareikkoa, mutta myös siksi, että reisissä ei välttämättä ole enää riittävästi ruista. Kaikista mutkamäistä selvittiin kuitenkin sukset jalassa alas ja raajoja rikkomatta.

Saalbach_Shattberg_ost_slopes

Yhtenä päivänä sää oli mieletön! Shattberg Ostin rinteet 4a ja 2 muodostuivat suosikeikseni. Limbergin tuolihissiltä pääsi laskettelukeskuksen pisimmälle siniselle rinteelle 2b:lle.

Saalbach_Shattberg_ost_slopes_skilift

Alppimatkalle kannattaa ehdottomasti varata hotelli, jossa on sauna. Vaikka rinteessä kyykkiessä tulee hiki, after skissä hiki muuttuu aina viluksi (ellei tanssi tosi lujaa). Sauna on luksusta myös kipeille lihaksille. Zur Dorfschmieden saunaosastolla ei ollut tungosta, vaan saimme saunat ja uima-altaan lähes joka päivä privaattikäyttöön.

Kanssalaskijoilla oli hyvä meininki kaikkialla kansallisuuteen katsomatta. Hulluttelu oli täysin sallittua, jopa asiaankuuluvaa. Olipa se sitten itse kenenkin luonteen mukaisesti sarvet kypärässä, Itävallan liput kynsissä tai karhupuku päällä. Paikalliset ovat nähneet kaiken.

itävalta_kynnet

Hillittyä irroittelua, Itävalta-kynnet.

Jos lomaviikolle sattuu sadepäivä tai muuten vain jalat tarvitsevat huilia, kannattaa suunnata reilun tunnin ajomatkan päähän Salzburgiin, joka tunnetaan muun muassa Mozartin kotikaupunkina. Päivä kaupungissa kuluu kuin siivillä vanhassakaupungissa hengaillessa. Kannattaa ehdottomasti mennä funikulaarilla ylös Salzburgin linnaan, ja tutustua linnan historiaan kiertokävelyllä. Vanhassakaupungissa on myös pakollisia nähtävyyksiä, kuten upea tuomiokirkko ja Mozartin kotitalo sekä paljon kauppoja, kahviloita ja ravintoloita. Huikopalaa (ja kolpakoittani olutta) kannattaa lähteä nauttimaan vanhankaupungin ulkopuolelle Müllniin, vanhaan luostarissa toimivaan ravintola Augustiner Braustueberliin. Olut oli siitä nauttivien mukaan erinomaista ja ruokaa sai lastata tarjottimelle eri kojuista omien mieltymysten mukaan.

Augustiner Braustueberlista takaisin tullessa kannattaa ottaa suunnaksi Modernin taiteen museo, jonne vie kaupungin yläpuolella kulkeva, hiean epäilyttävän oloinen kävelypolku. Polku ei opasteilla koreile, mutta sen varrelta avautuu kuvaukselliset näkymät kaupungin yli.

Salzburgin_linna

Salzburgin linnaa ei koskaan menetetty taistelussa. Se antautui kerran ilman taistelua, Napoleonille.

Salzburg

Taloja Salzburgin vanhassakaupungissa.

Augustiner Braustueberl_hall

Lounasta Augustiner Braustueberl -ravintolassa.

Augustiner_Braustueberl_Salzburg

Mozartin_koti

Mozartin kotitalolla kävi kuhina.

Salzburg_kävelytie

Hieman epäilyttävältä kävelytieltä mäenrinteestä avautui upeat näkymät Salzburgin yli.

Ruoka oli tietysti olennainen osa lomaa. Perinteiset ruoat, kuten schnitzelit, wurstit, fonduet ja käse spätzle, paikallinen macaroni&cheese, olivat parasta antia. Toki kaikenlaisia aterioita take away -pitsasta kiinalaiseen oli saatavilla pienestäkin kylästä.

fondue

Fondue maistui Saalbachin puolella Viva-ravintolassa, niin juusto- kuin lihaversiona. Jos pudotti ruokaa juustoon, seurasi perinteen mukainen rangaistus: naisilla suudelma vieruskaverille (onneksi sattui oma reissumies viereen), ja miehillä kierros juomaa kaikille.

Kevyt uuniperuna lounaaksi.

Kevyt uuniperuna lounaaksi.

käse spätzle

Juustomakaronilaatikko, käse spätzle, höystettynä kuivatulla sipulilla ja harvinaisen suurella salaatilla.

Paluumatkalla kohti Münchenin lentokenttää aikaa oli sen verran reippaasti, että hakeuduimme pois moottoritieltä lounaspaikkaa etsien. Bongasimme aivan Muüchenin lentokentän kupeesta sympaattisen pienen Erdingin kaupungin. Oluestaan kuulusta kaupungista löysimme tunnelmallisen vanhan hotellin ja ravintolan Erdinger Weissbräun. Hotellin ravintolan edessä ruokapaikkaa aprikoidessamme paikallinen mies huikkasi, että täällä on paras kokki, ja kaupungin paras ruoka. Eikä mies narrannut! Erinomainen pit stop, jos kaipaa ennen lentoa muuta kuin lentokenttäruokaa.

Erdingin kylä oli loistava välipysäkki matkalla Münchenin lentokentälle.

Erdingin kylä oli loistava välipysäkki matkalla Münchenin lentokentälle.

erding_ravintola erding_tori

Kokonaisuudessaan alppimatkasta jäi hyvin positiivinen maku, vaikka ilmojen herra ei ollutkaan puolellamme. Olisi kiva jossain vaiheessa nähdä eroavatko esimerkiksi Italian tai Sveitsin alpit Itävallan alpeista, ja miten Espanjan vuoristo eroaa Keski-Euroopan kollegastaan. Eli jossain vaiheessa nähdään taas, mahtavat vuoret!

Advertisements

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s