Parasta Oulussa

Oulu, vanha kotikaupunkini, on nykyään toinen suosikkikaupungeistani Suomessa. Siellä asuessani se ei välttämättä siltä tuntunut, mutta kun on pari vuotta sulatellut asiaa 600 kilometrin päässä, suosikkititteli on selviö. Kunnon talvet, lyhyet välimatkat, pieni keskusta ja edulliset elinkustannukset, joitain tekijöitä mainitakseni. Tammikuisen Oulun-matkan innoittamana listasin viisi parasta asiaa.

 

1. Kreikkalainen ravintola Crecian

Kreikan rakastajan paras paikka Suomessa on ehdottomasti Torikadulla sijaitseva kreikkalainen ravintola Crecian. Ruoka on taivaallista! Olipa sitten kyseessä pikainen take away -lounas tai 30-vuotisjuhlat, Crecian on ykkönen! Uudistetulta listalta löytyi paljon uutta sekä samat ikisuosikit kanasouvlaki, kleftiko sekä suuren nälän Zorbaksen lautanen, unohtamatta halva- ja jogurttijälkiruokia.

Crecianilla oli 2000-luvun alussa side kick myös Helsingin Katajanokalla, mutta sitä iloa ei kestänyt pitkään. Ilmeisesti pääkaupunkiseudulla kreikkalainen ruoka ei ole kovin arvossaan, sillä en ole löytänyt mistään Creciania vastaavaa paikkaa. Jos joku on kehä kolmosen sisäpuolella syönyt hyvää kreikkalaista, let me know!

 

2. Cafe Rooster

Stockmannin kulmalla Torikadun ja Saaristonkadun risteyksessä Riekin talossa sijaitseva Cafe Rooster on Oulun uusi helmi. Päiväsaikaan tunnelmallisessa vanhassa puutalossa kelpaa istuksia lounaalla ja kahvilla. Suurin osa kahvilan herkkujen raaka-aineista on lähiruokaa eli tuotettu noin 100 kilometrin säteellä Oulusta. Patongit, leivokset ja burgerit näyttävät ja maistuvat kotona tehdyiltä, eli aivan loistavilta! Ainakin lauantai-iltapäivänä Cafe Rooster oli usean tunnin visiitin aikana täyteen ammuttu. Ekstraplussaa siitä, että tervetulleita ovat niin lastenvaunut kuin koiratkin.

Alakerran kellaripubin puolella hellitään oluen ystäviä, sillä sieltä saa tuoppiinsa yllättävän laajalla skaalalla kotimaisia pienpanimo-oluita.

 

Cafe Rooster on helmi keskellä Oulun keskustaa.

Cafe Rooster on helmi keskellä Oulun keskustaa.

3. Makian brunssi

Toinen uutuus, legendaarisen Letkunpuiston grillin paikan ottanut Makia osoittautui mainioksi brunssipaikaksi. Kohtuulliseen 11,90 euron hintaan sisältyy kahvit, mehut, leivät, croissantit, hedelmät, smoothiet ja mahtavan kokoinen kahden täytteen munakas. Kahvila oli myös tunnelmaltaa sopiva laiskaan sunnuntaiaamuun. Kahvilan lämmöstä oli kiva tiirailla lumituiskussa ohi puskevia ihmisiä.

 

Makian makia brunssi.

Makian makia brunssi.

4. Toripolliisi

Ei ole mitään oululaisempaa kuin torinrannassa vartioiva möhömahainen Toripolliisi-patsas. Toripolliisi oli ensimmäinen asia, jonka kuulin nykyisen työpaikkani ravintolassa mainittavan ulkomaalaiselle, joka kyseli Oulu-vinkkejä pohjoisen reissulleen. Nyt, kun Oulussa kävi ensimmäisen kerran turistina, oli pakko saada kuva Oulun kuuluisimman polliisin kanssa.

toripolliisi

5. Kompakti keskusta

Espoolaisena, jolle keskusta tarkoittaa Helsingin keskustaa, Oulun keskusta on kätevän kompakti. On luksusta, että kaikki kaupat ovat käytännössä parin kadun varrella eikä aikaa mene siirtymiin paikasta toiseen. Tällä hetkellä keskusta on kovan mylleryksen keskellä, mutta toivottavasti lopputulos on entistä ehompi ja houkutteleva keskusta, jonka Oulu ansaitsee. Ja toivottavasti keskustan sydäntä Stockmannia ei suljeta.

 

Oulu tuntui aikanaan sinne muuttaessa isolta kaupungilta. Nyt lähinnä hymyilytti, kuinka hiljaista puolen Suomen pääkaupungissa oli lauantaina puolen päivän aikaan. Pienen kaupungin etuja on kuitenkin paljon. Kuinka vaivatonta ja virkistävää on kävellä paikasta toiseen eikä aina hypätä autoon. Silloin, kun autoon on kuitenkin hypättävä, matka moottoritien päästä toiseen kestää hyvässä kelissä ja ruuhkattomana aikana 15 minuuttia. Parhautta pohjoisessa on myös se, että talvi yleensä tulee. Kateellisena vilkuilin täydellisiä ja väljiä latuja, joilla hiihtäjät sujuttelivat kaikessa rauhassa, ja muistelin, kuinka omalta Oulun kodin takapihalta oli vain puolikas kivenheitto metsään ja huippuluokan ulkoilumaastoihin.

Vaikka kaikella on aikansa, tulee Oululla aina olemaan erityinen paikka sydämessäni.

Advertisements

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s