Tukholman risteily – kruununjalokiviä ja 10-metrisiä aaltoja

Hästäk fakta. En ole koskaan käynyt Tukholmassa. Miksi? Kun pohjoisesta lähdettiin reissuun, mentiin kerralla Välimerelle, eikä jääty näille nurkille kökkimään. Laivalla olen käynyt kerran Tallinnassa katsomassa Jared Letoa, kerran luokkaretkellä Ahvenanmaalla 1990-luvulla ja kerran edellisen työnantajan järjestämällä opintomatkalla risteilyllä Dubrovnikista Barcelonaan. Risteily ei ole itselleni ollut se kiinnostavin matkakonsepti, lentämällä pääsee nopeammin ja pidemmälle. Olin ajatellun pitää tukholmattomuuteni omana pienenä hauskana detaljina, mutta joulupukki päätti toisin: kirjekuoresta paljastui Silja Linen risteilylahjakortti Silja Symphonylle.

 

Siitä alkoi kaikkien aikojen googlettelu. Mikä on Tukholman paras lounaspaikka, missä parhaat shoppailut, mitä kaupungissa on pakko nähdä. Aikaa kuusi tuntia.Kaverit Facebookissa listasivat muun muassa seuraavia: Abba-museo, Galleriet-kauppakeskus, pyttipannu Sergelin torin kupeessa, Drottninggatania pitkin vanhaankaupunkiin, kaffe ja kookosleivos, kuninkaanlinnan museoista aarrekammio ja jalokivet, Fotografiska, Stureplan ja Ladureesta macaroneja, Östermalmin kauppahalli, Sturegalleria, shoppailuun Massimo Dutti, Ostoskeskus Mood. Hyvä apu oli myös sivusto Whatsupsthlm.se.
Näin se lopulta meni.

Päivä 1

Klo 16.10.

Sisääntsekkaus ja ensimmäisten tuttujen bongaus.

“Teidän romanttinen risteily meni just. Tuodaan lapset teille ja lähdetään itse baariin!”

Klo 16.50.

Laivaan, hytti kymppikannella ihan perässä. Ei tämä mikään Celebrity ole, mutta ikkuna kuitenkin, josta voi ihailla Uspenskin katedralia ja Finskin maailmanpyörää.

Klo 17.20.

Myrskyä uhmaten juuri satamasta irtautuneen laivan kannelle katsomassa vilkkuvia merimerkkejä ja Kustaanmiekkaa pipo päässä ja kaulukset korvissa.

Klo 17.45.

Lakut, läkerolit ja Ruotsin tuliaisshampanja hankittu Taxfreestä.

Klo 17.50.

Alkudrinkit Old Port – baarissa. Pöytään änkeää diskuteeraava ruotsalaisperhe. Baarimikko toteaa tyynesti, että tänään voi hieman heiluttaa.

Klo 18.30.

Dinner @ El Capitano. Jokirapukeitto, karitsa ja juustot hyvän punaviinin kera maistuvat. Laiva keikkuu, mutta onneksi matkapahoinvointilääkkeet purevat. Viereisessä pöydässä pikkutyttö kysyy äidiltään kummalla on enemmän rahaa tilillä ja kinuaa vaatekaupasta uutta mekkoa.

Klo 20.45.

Trubaduuri aloittelee Old Portissa. Hooked on a feeling lähtee nahkajakkuisesta 5-kymppisestä rouvasta kovemmin kuin soittajasta itsestään. Kavaljeerin lasissa tuoksuu savuinen viski. 2-vuotias poika pitää kiinni ämyreistä. Tulevaisuuden Club One Gold -kortin omistaja? Rouva tarjoaa Pringlesejä.

“Tulee nopeammin jano”.

Trubaduuri Old Portissa

Trubaduuri Old Portissa.

Klo 21.10.

Rempseä keski-ikäinen turkulaispariskunta kertoo tarinoita risteilyiltään. Ydinviesti on, että venäläiset ja kiinalaiset ovat buffetin jonossa röyhkeitä, ja että myrskyistä selviää juomalla kunnon persekännit.

Klo 22.10.

Matka keulabaariin tyssää laivan massiiviseen keinuntaan. Ei auta muu kun hakeutua seiniä pitkin hyttiin ja vaaka-asentoon.

Teknisesti jo päivä 2

Klo 2.37.

Olo on kuin pesukoneessa. Vaatekaapissa koliseville hengareille tulee lennokas lähtö.

Klo 7.50.

Paatti puksuttaa rauhallisemmin. Lapset kilkattavat naapurissa ja kuulutukset sotkeutuvat moottorien jylinään. Olen tainnut nukahtaa.

Klo 8.30.

“Huomenta. Voidaanko lentää kotiin?”
“Heh, no ei. Voidaanko silti yrittää väsystä huolimatta olla iloisia eikä vihaisia?”
” Voidaan.”

Klo 8.52.

Verhot ylös. Ikkunasta näkyy aurinko ja kaunista saaristoa. Fiilis on heti parempi.

“Mennänkö jo kannelle katsomaan maisemia?”

Tukholman saaristo

Aurinko ja fiilis nousevat Tukholman saaristossa.

Klo 8.59.

Whatsapp viesti isältä.

“Olitteko te laivassa myrskyävällä merellä? Aallot ovat olleet paikoin 10-metrisiä.”

Ylen uutinen vahvistaa saman. Kertoo myös, että Tallinnan laivat ovat joutuneet vaikeuksiin. Ovat joutuneet luovimaan myrskyssä, sulkemaan hissit, hidastamaan vauhtiaan ja astioita on lennellyt. Meidän hytissä lenteli näemmä vain matkalaukku.

Klo 9.29.

Aamutoimet sujuvat paljon helpommin, kun ei tarvitse pitää molemmin käsin kiinni seinistä.

Klo 9.31.

Kuulutus – ollaan perillä. Katson peilikuvaa,  silmänympärykset mustat kuin pandalla.  Sanon itselleni: tästä tulee hyvä päivä!

Klo 9.40.

Henkilökohtainen hyttipoikani kiikuttaa aamiaiseksi sämpylää, appelsiinimehua, jogurttia ja mysliä. Kyllä kelpaa!

Klo 10.05.

Ulos laivasta ja metrolla Gärdenistä T-Centraleniin.

Klo 10.30.

Sergelintori, ytimessä ollaan. Kamera valmiusasentoon. Turistikierros hyytävässä tuulessa voi alkaa.

Klo 10.40.

Treffataan Linköpingistä meitä tapaamaan tullut ystävä ja suunnataan kohti vanhaakaupunkia.

Klo 10.43.

Pakollinen ulkomaanostos, jääkaappimagneetti.

Klo 11.00.

Kungliga slottet. Prinsessa Madeleine perheineen asuu täällä parhaillaan Ruotsin-visiitillään. Seurueen miehet ovat harvinaisen silmä tarkkana.
Menemme kuninkaanlinnan museoihin. Aarrekammiossa alkaa juuri opastettu kierros. Saamme opastuksen avulla paljon enemmän irti miekoista, seinävaatteista ja kruunuista jalokivineen kuin itse katselemalla.
Tutustumme myös Tre Kronor -museoon, jossa esitellään 1600-luvulla maan tasalle palanutta kuninkaanlinnaa vuosisatojen varrelta.

Kuninkaanlinna Tukholma

Ei näkynyt Maddea perheineen kuninkaanlinnassa.

Klo 11.50.

Kiiruhdamme kohti lounaspaikkaamme ja pohdimme Ruotsin historiaa, joka osoittautuu todella mielenkiintoiseksi. Jalat kulkevat yllättävän suoraan, ei keikuta pahasti.

Klo 12.00.

Lounas ihanien pienten kujien ja värikkäiden talojen vanhassakaupungissa. Lounasburger katoaa nopeasti puualustaltaan hipster-henkisessä Kornhamnstorg No53 -ravintolassa.

Klo 13.40.

Venähtäneen lounaan jälkeen aikataulu näyttää siltä, että vuorossa on ostokset.

Klo 14.00.

Mood Stockholm on täynnä kivoja pieniä liikkeitä ja ravintoloita.

Klo 14.30.

Vallitsee konsensus eteenpäin menemisestä. Seuraava etappi on viereinen NK. Keskittyminen herpaantuu, ei jaksa enää katsella.

Klo 14.55.

Vielä Zara.

Klo 15.40.

Tämä on tältä erää nähty. Heipat ruotsalaisystävälle ja metro satamaan. Väsy painaa jo.

Klo 16.20.

Takaisin laivalla. Edellisen päivän oksennuspussit on kerätty pois portaiden kaiteista. Laivalle lennätetty toinen kapteeni on laitettu paluulennolle.

Klo 17.00.

Laivan saunassa jaetaan kokemuksia myrskystä. Kuka köytti poikansa remeleillä kiinni sänkyyn, ken tuli ryminällä alas kerrossängystä. Hyvät löylyt ja porealtaaat sulattavat ihanasti kylmän päivän jälkeen.

Klo 18.40.

Fine dining -illallinen Bon Vivant -ravintolassa kera laajennetun seurueen. Opin kuusivuotiaalta Fridalta, että Arielilla on sekä pyrstö että jalat.

Bon Vivant menu

Bon Vivant -ravintolan menu oli täynnä herkkuja.

Klo 20.30.

Vatsa on revetä loistavista ruoista. Mennään kosmetiikkaosaston kautta humppabaariin.

Klo 20.55.

Kosmetiikkaosastolle, tai mihin tahansa liikkeeseen, kannattaa aina mennä muutaman viinilasin jälkeen. Hakemani perusputsarin lisäksi kassakuitissa on kirjattuna Lancômen Visionaire ja Helena Rubinsteinin Magic Concealer, tuotteet joita olen himoinnut mutten raskinut ostaa.

Klo 21.30.

Nukkumatti tulee! No mutta kello on Suomessa jo 22.30! Humppabaari jää näkemättä.

Päivä 3

Klo 9.30.

“Huomenta hyvät matkustajat!”

Uni maistuu vaikka pari tuntia piti yöllä hereillä myrskyä tarkkailla. Vielä voi loikoilla hytissä, joka vastaa jotakuinkin kolmen tähden Pariisin hotellia. Merinäkö ala on aika kiva.

Klo 9.39.

Viestien näpyttelyä huolestuneille.

“Ollaan kunnossa, myrsky oli melkoinen.”

Klo 10.40.

Ulos laivasta. Loskainen ja liukas maa jalkojen alla on harvoin tuntunut näin hurmaavalta. Nokka kohti brunssia.

Kun merimatkasta selvittiin hengissä, voi kääntää heti katseensa alppimatkaan. Ja kas, hyvä ystäväni on kännykkähiljaisuuteni aikana luonut Whatsapp-ryhmän Likat lomailee. En tiedä mistä on kyse, mutta kuulostaa mahtavalta!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s