Aurinkoa ja moottorien pauhua- rentouttava loma Abu Dhabissa

Muistan elävästi, kun erään suomalaisen matkatoimiston entinen toimitusjohtaja ehdotti blogikirjoituksessaan viikon aurinkolomaa lakisääteiseksi. En voisi olla enempää samaa mieltä! Seitsemän päivää aurinkoa ja lämpöä rankan syksyn päätteeksi, ja olen kuin uusi ihminen! Abu Dhabin -matka oli siis täydellinen!

Abu Dhabin ilmasto oli kerrassaan miellyttävä. Marraskuun lopussa lämpömittari näytti vajaata 30 astetta, mikä ei kuivassa ilmassa tuntunut missään vaiheessa pahalta. Lämpötila ei radikaalisti laskenut yöllä, joten terasseilla tarkeni hyvin illallistaa. Kahtena aamuna hieman jännitti: sunnuntaiaamun hernerokkasumu väistyi onneksi nopeasti eikä Abu Dhabin emiraatin sheikin rukouskäskyt sateen puolesta ehtineet toteutua ennen meidän kotiinpaluuta. Auringosta nauttivia turisteja ei ollut ruuhkaksi asti, vaikka olisi voinut luulla Formula 1 -kisojen tuoneen lomalaisia Dubain ohella myös Abu Dhabiin.

Abu dhabi ranta

Sää oli kohdallaan rannalla lekotteluun.

Formulakisat, ne olivat mahtava kokemus! En tarvinnut mukaan pakattuja lehtiä tai muuta viihdykettä, sillä tapahtumia riitti aamusta iltaan. Meidän paikat West Standilla osoittautuivat loistaviksi. Pitkällä suoralla nähtiin tiukkoja ohituksia, edessämme Daniil Kvyat keskeytti, Pastor Maldonadon auto räjähti liekkeihin ja Jenson Button hyvästeli fanit polttamalla kumia donitsein. Korvatulpat olivat paikallaan, vaikka F1-autojen äänet olivat päättyneellä kaudella aikaisempaa hennommat. Kun hiljainen liukuminen mutkaan ja toisinaan jarrujen lukkiutumisesta kuulunut pieni maukaiseva ääni muuttuivat kaasupolkimen painamisesta rouhaisevaan murinaan, sydänalassa kouraisi. Alemmissa luokissa äänet olivat vielä kovemmat.

formula1_abudhabi_2014

Ensimmäisellä kierroksella oli ruuhkaa. Kimi ja Valtteri samassa kuvassa. Kvyat ulkona.

Abu_Dhabi_grand_prix_formula1

Maldonadon auto savuaa. Buttonin donitsit kisan jälkeen jäähdyttelykierroksella. Bottas ja Suomen lippu palkintokorokkeella

Kisa-alueella kaikki toimi bussikuljetuksista ilmastoidun loungemme ruokatarjoiluihin. Kaikki oli siistiä ja sujuvaa. F1 Villagessa oli ohjelmaa ajosimulaattoreista tallipaitakojuista haastatteluihin ja nimmarienjakohetkiin. Kovaa yritystäni saada Valtteri Bottaksen nimikirjoitus paahtavan auringon ja ihmismassan keskellä ei kuitenkaan palkittu. Onnea oli kamera ja zoom, joka tallensi suomalaiskuskin vienon hymyn.

VAltteri Bottas Abu Dhabi

Tämän lähemmäs nimmareita jakavaa Valtteri Bottasta en päässyt.

Rata eli Yas Marina Circuit sijaitsee nimensä mukaan Yas-saarella, joten kävimme samaan syssyyn Ferrari Worldissa, huvipuistossa, jossa on maailman nopein vuoristorata, Formula Rossa. 250 dirhamin (n.50 €) sisäänpääsymaksuun sisältyi kaikki, paitsi F1-simulaattori. “Kaikki” oli aika vähän, sillä laitteita ei sisähuvipuistossa juurikaan ollut. Ainoa syy maksaa suolainen hinta Formula Worldista on mennä vuoristorataan. Meiltä se jäi väliin, sillä oma päristelyni pienellä simulaattorilla ja Fernando Alonsona jatkuva seinään ajaminen aiheutti sen verran huonoa tunnetta vatsanpohjaan, ettei maailman nopeimmat kurvit enää innostaneet.
Ferrari Worldin lipusta kannattaa pitää huolta, sillä samalla lipulla pääsee Yas Waterparkiin, mikä tasoittaa sisäänpääsymaksun korkeaa hintaa. Ehkä Ferrari World olisi tuntunut mahtavalta paikalta, ellei vieressä olisi ollut oikeat kisat käynnissä. Nyt huvipuiston anti jäi pliisuksi.

ferrari_world_abu_dhabi

Ferrari World -huvipuisto on melkoinen häkkyrä sisältä. Pisimmät jonot muodostuivat Formula 1 -simulaattoreihin.

Rouhevat moottoreiden äänet eivät suinkaan jääneet Yas Marina Circuitille, vaan samanlaista soundia kuului Abu Dhabin keskustassa. Autokanta oli hiukan Suomesta poikkeavaa luksusmaastureineen ja urheiluautoineen. Liikennevalojen ylittäminen kävellen toisinaan kesti, kun moottoriurhelufaniavecini pää pyöri joka suuntaan.

Huikeiden autojen kavalkadi huipentui Emirates Palacessa, kullatuin katoin varustetussa palatsissa, jossa sattui olemaan visiittimme aikaan Total-öljy-yhtiön kokkarit. Palatsi on käsittämätön! Jo sisäänkäynti on kuin jättielokuvan lavasteista. Joka puolella on korukauppoja, kelloliikkeitä, ravintoita ja kahviloita, joita rahvas voi ihastella hotellin asukkaiden käyskennellessä kuin minä tahansa arki-iltana. Korkeita, kristallikruunuin ja suolatuin palmuin koristelleita käytäviä jatkuu joka suuntaan. Palatsi rakennettiinkin, jotta maailman silmäätekevillä olisi Abu Dhabissa paikka, jossa majailla.

Emirates Palace

Emirates Palacen sisäänkäynti.

Emirates Palacen vieressä, Corniche Roadin toisella puolen kohoavat ylväinä Ethidadin tornit, joista avautuu melkoinen näköala kaupunkiin. Jumeirah-tornin 62.kerroksen Ray’s Bariin pääsee alkudrinkeille hetkessä Koneen hissillä (miksi aina reissussa pitää tsekata hissin valmistaja?). Alemmissa kerroksissa voi valita mieluisensa ravintolan useista eri vaihtoehdoista.

Abu Dhabin skyline Marina Mallin puolelta katsottuna.

Abu Dhabin skyline Marina Mall -ostoskeskuksen puolelta katsottuna.

Ethidad Towers

Näkymää Ethidad Tower -pilvenpiirtäjärykelmän Jumeirah-tornin 62.kerroksesta, Ray’s baarista.

 

Abu Dhabissa ruoka oli hyvää kaikkialla. Niin formularadalla, italialaisessa Boccassa, yhdessä kaupungin suosituimmassa ravintolassa eli Vasco’ssa, hotellimme beach clubilla, Hemingwayssa kuin Marina Mallin pyörivän tornin Tiarassa, josta näkee Abu Dhabin skylinen kauniisti.

Ravintoloiden tarjonnasta näki, että maan asukkaista vain 13 prosenttia on originaaleja. Menut olivat täynnä kansainvälisiä ruokalajeja muutamalla arabialaisella ja aasialaisella detaljilla höystettynä. Hintataso oli Suomen luokkaa. Kaikkeen lisättävä yhteensä 16 prosentin palvelumaksu ja turistivero tosin nostivat loppusummaa kotimaista tasoa korkeammaksi.

Suomen luokkaa olivat myös hinnat ostoskeskuksissa, joissa kaapuihin pukeutuneet naiset kiertelivät lukemattomia kauppoja omien shoppereidensa kanssa.

Hotellimme Hilton Abu Dhabi oli loistavalla paikka Corniche Roadin varrella. Hotelli oli perus Hilton, toimivat palvelut ja ystävällinen henkilökunta, mutta nuhjaantunut interiööri ei ollut tällä(kään) sitä loistokkuutta mitä nimi Hilton on aikanaan resonoinut. Hotellin ravintolat tarjoilivat maittavaa ruokaa, aamiaisvalikoima oli valtava, beach club uima-altaiden ja palvelun osalta laadukasta, ranta oli vielä hieman remontissa. Kohtalaisen hyvässä kunnossa olleilla tenniskentillä ei ollut ruuhkaa. Hotellin henkilökunta oli ystävällistä ja auttavaista, ja henkilökuntaa riitti joka lähtöön. Hotelleissahan Abu Dhabissa on syötävä, jos mielii lasin viiniä palanpainikkeeksi. Alkoholia kun ei muualla saa tarjoilla.

Arabiemiraatit ja Abu Dhabi osoittautuivat erinomaiseksi kohteeksi paeta Suomen pimeää ja märkää syksyä. Finnairin suora lento Dubaihin kestää saman verran kuin Kanariansaarille, kuusi tuntia, ja siitä vajaa kaksi tuntia Abu Dhabiin. Kanariansaariin verrattuna Arabiemiraatit on aurinkovarmempi, joskin kalliimpi lomakohde.

Dubai meillä jäi näkemättä, sillä emme jaksaneet lähteä istumaan taksiin 1,5 tunniksi suuntaansa, ja todeta perillä, että emme ehdi näkemään kuin Burj Khalifan ja sen ympäristön. Menemme siis toisella lomalla tutustumaan Dubaihin perinpohjin.

Advertisements

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s