taormina_sisilia

Kaunis, kauniimpi, Taormina

Kesäloman reissuamisen sai kunnian päättää Sisilian Taormina. Ja mikä mahtava lomailun kruunu! Hellettä riitti aina 35 asteeseen, ruoka oli loistavaa, shoppailu tehokasta ja maisemat hengästyttävän kauniit. Suosittelen!

Seuraavat Taorminan vinkit ovat vain pintaraapaisu siitä, mitä kuuden miljoonan asukkaan Sisiliassa voi tehdä. Vuokraa auto, hyppää junaan tai hurista bussilla, Sisiliassa on paljon näkemistä ja tekemistä.

Kapua Etnalle

Reilun 3000 metrin korkeuteen kurottava tulivuori Etna on saaren kuningatar, joka määrittelee pitkälti alueensa elämää. Se luo hedelmälliset olosuhteet viljelmille, mutta saa huonolla tuulella aikaan pahaa jälkeä. Matkalla ylös näkee omin silmin purkausten jälkiä. 2000 metrin korkeudessa kraatereille kivutessaan tajuaa oman pienuutensa ja maapallon nerokkuuden. Islannin ihmeiden ohella yksi maantietointoilijan lempipaikoista.

Meille aktiivinen vanha rouva järjesti ensimmäisestä illasta lähtien punaisen valoshow’n, jota saimme ihastella iltaisin koko lomaviikon ajan.

Etna Sisilia

Etnaa ei Sisilian maisemassa voi olla huomaamatta.

Kraateri Silvestri

Silvestrin kraaterilla ihminen on pieni.

Etna leppäkerttu

Leppis vielä pienempi.

Shoppaile Corso Umbertolla

Pääkadulla Corso Umbertolla riittää putiikkia putiikin perään koko matkan Porta Catanialta Porta Messinalle. Tuttuja merkkejä, kuten Sisley, Benetton, Intimissimi ja Furla löytyy, mutta suurin osa on italialaisia laatumerkkejä. Jos et ole tullut säästäneeksi shoppailua varten hyvissä ajoin, kannattaa matka-ajankohta tähdätä heinäkuun alennusmyynteihin. Parhaimmillaan luksusvaatteita ja -asusteita saa 70 prosenttia alkuperäishintaa halvemmalla. Varsinkin pienikokoiselle löytyy niin paljon ihania vaatteita, että jos kukkaron nyörit antavat myöten, matkalle kannattaa varata maksimikokoinen matkalaukku.

Taormina Corso Umberto Falconeri

Taorminan pääkadulla Corso Umbertolla saa rahansa sijoitettua vaikkapa Falconerin kashmir-neuleisiin.

Syö hyvin (yllättäen…)

Maista sisilialaisia herkkuja, kuten munanmuotoista jauhelihalla täytettyä riisipalloa arancinia sekä jäätelön esiastetta, paikallisten sunnuntaiaamujen vakioruokaa granitaa.

arancini ja granita

Arancini ja granita ovat sisilialaista mutkattomuutta parhaimmillaan.

Taorminassa kannattaa syödä ulkoterasseilla. Erityisesti sunnuntaisin, joka on paras päivä seurata Corso Umbertolla parhaimpiinsa tälläytyneiä italialaisia iltakävelyllä, passeggiatalla.

Huippuhyviä pizzoja tarjoillaan Villa Zuccarossa Piazza Duomon yläpuolella,  tajuttoman hyviä pastoja Tutti Cca:ssa pikkukujalla lähellä Porta Messinaa ja Il Baccanalessa Via di Giovannilla.

Ja muista, että ravintolaan kannattaa mennä aikaisintaan klo 20:n jälkeen. Silloin ampiaiset ovat painuneet pehkuihin eivätkä ne pörrää lautasellasi.

Astele Kummisedän jalanjäljissä

Vaikka et olisi leffoja nähnytkään, on Sisilian pikkukylissä jotain erityistä. Retki Savocaan ja Forza D’Argoon on kuin astuisi maalaukseen. Pittoreski Savoca elää Kummisedän perinnöstä sydämenään Bar Vitelli. Kun sattuu Kummisedässä hääkirkkona nähtyyn Santa Lucian kirkkoon Ave Marian soidessa, voi vain pysähtyä ja olla hiljaa.

Savoca, Forza D'Agro, Bar Vitelli

Bar Vitelli Savocan kauniissa pikkukylässä on Kummisetä-elokuvien rakastajalle aarrearkku.

20140719_121250

Savocan kylän Santa Lucian kirkko seisoo ylväällä paikalla.

Forza D'Argo

Korkealta vuoren rinteeltä merelle tähyävässä Forza D’Argon kylässä aika on pysähtynyt.

Muista tukevat kengät

Taorminassa on huomattavia korkeuseroja, joten jos et aio nököttää pelkästään hotellin altaalla tai pienillä rannoilla, kannattaa mukaan pakata kunnon kävelykengät.  Niitä tarvitaan muun muassa Etnalla, kaupungista ylös ja alas vievillä porrasreiteillä sekä tietysti Corso Umbertolla. Suuntaa jalat myös kaupungin nähtävyyksille, kuten kaupunginpuistoon ja kreikkalaiselle teatterille. Jos kävelystä haluaa saada enemmän irti, voi osallistua opastetuille kaupunkikävelyille.

Varaa tarpeeksi tilaa muistikortille

Taormina on ehdottomasti yksi kauneimpia paikkoja, joissa olen käynyt. Näkymä hotelli Monte Tauron ylätasanteelta Naxoksenlahdelle Etnan vilkuttaessa laavaansa on näky, jota ei hevillä unohda.  Maisema korkealta kaupunginpuistosta kaupunkiin, Aprilin aukiolta merelle,  funivia-aseman liepeiltä Isola Bellalle, Etnalta jokaiseen ilmansuuntaan. Värikkäät hedelmät, houkuttelevat mausteet, pikku italialaiset, hääkuviinsa piazzoilla valmistautuvat tuoreet miehet ja vaimot. Vuosisatojen historia, perinteet ja perheet. Muistikortti täyttyy huomaamatta.

Taorminan piazza IX Aprile -pääaukio on harvoin näin tyhjä.

Taorminan piazza IX Aprile -pääaukio on harvoin näin tyhjä.

Kaupunginpuutarhasta, giardino pubblicosta, avautuu Taorminan huumaava kauneus.

Kaupunginpuutarhasta, Giardino Publicosta, avautuu Taorminan huumaava kauneus.

Isola Bella on Taorminan jalokivi.

Isola Bella on Taorminan jalokivi.

 

 

Advertisements

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s