Out of the box – ensimmäinen matka Turkkiin

Nyt ollaan menossa kovaa vauhtia oman tutun ja turvallisen tontin ulkopuolelle, nimittäin Turkkiin. En osaa määritellä tarkasti,  mikä maassa työntää luotaan. Basaarikulttuuri, otsikot vatsataudeista, uskonto, jossa 300 kaivosmiehen kuolema kuitataan kohtalolla ja jonka sivujuonteena pääministerin avustaja potkii mielenosoittajia, sananvapauden rajoittaminen, kuten  Twitter-kieltosekoilu, kebab?  Dunno.

Mutta Istanbul on uusi New York. Kaikki puhuvat siitä, lehdet hehkuttavat sen taikaa ja se nimettiin vuoden 2014 ykköskohteeksi TripAdvisorin Travellers’ Choice -skabassa. Uskotaan.

Olen täysin vakavissani antamassa Istanbulille mahdollisuuden viedä jalat alta. Tilanteen vakavuudesta kertoo yöpöydällä oleva Mika Waltarin Johannes Angelos. Kirja ei mukaansatempaavuudessaan ole mitään stieglarssonia tai e.l.jamesia, mutta alun kangertelun jälkeen se on temmannut mukaansa. Aivan ehdottomasti haluan nähdä kirjassa mainittuja paikkoja, erityisesti muurin, jonka äärellä taisteltiin vuonna 1453.

Ajatuksenani oli Istanbulin matkalla kokeilla pitkää viikonloppua pelkillä käsimatkatavaroilla, ja testata kapseligarderobia, mutta juuri Istanbulissa käynyt kollegani kertoi ostaneensa reissussa niin monet kengät, että taidanpa ottaa mukaan vähän isomman laukun.

Kenkien lisäksi kotiin tulee varmasti jauhettua omenateetä. Sitä, jota pienenä joku perhetuttava toi tuliaiseksi, jota säilytettiin vihreässä kannellisessa lasipurkissa ja joka maistui taivaalliselta, ihan omenaremmiltä. Kameran muistikortille tarttunee paljon kuvia historiallisista monumenteista. Paljon muuta en osaa matkalta odottaa.

Idän ja lännen kohtauspaikka. Niin Istanbul määritellään kaikkialla. Mutta mitä se käytännössä tarkoittaa? Toivottavasti osaan parin viikon kuluttua vastata.

Kartta ennen ja nyt.

Kartta ennen ja nyt.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s